Методиката е успешно приложена вече при трима пациенти във високотехнологичната болница

...
Методиката е успешно приложена вече при трима пациенти във високотехнологичната болница
Коментари Харесай

В „Сърце и Мозък“ Бургас извършиха ендоваскуларна литотрипсия на коронарна артерия

Методиката е успешно приложена към този момент при трима пациенти във високотехнологичната болница

Екип от инвазивни кардиолози сполучливо приложи вътресъдова литотрипсия при пациент със съществено задръстване на една от основните артерии на сърцето. Дългогодишният опит и висока експертиза на екипа, който включва доктор Сашо Жежовски, доктор Красимир Трифонов и доктор Октай Максудов, както и модерната  новаторска технология, с която разполага болница „ Сърце и Мозък “ Бургас, подсигуряваха триумфа на интервенцията.

Вътресъдовата литотрипсия е най-новият и сполучлив способ за подготовка на калцираните коронарни и периферни съдови лезии. Литотрипсията съставлява разтрошаване на насъбрания калций посредством звукови талази. Методиката е известна от приложението й в урологията за разтрошаване на бъбречни камъни. Апаратурата за вътресъдова литотрипсия е друга от тази в урологията и представлвяа дребен балон, с който се доближава засегнатата артерия. Балонът е обвързван с  генератор на звукови талази, които локално разрушават калция, без да поврежда близките тъкани и съдовата стена. Методиката е налична и сполучливо приложена към този момент при трима пациенти във високотехнологичната „ Сърце и мозък “ Бургас. При двама от тях бяха третирани тежко калцирани артерии на долни крака.
 Апаратът, с който се прави операцията
Исхемичната болест на сърцето е едно от най-честите сърдечни болести. Представлява увреждане на сърцето вследствие на незадоволителното доставяне с О2. Най-честата причина е атеросклерозата на артериите, които кръвоснабдяват сърдечния мускул. С напредването на възръстта и при съществуване на други съпътстващи болести като артериална хипертония, захарен диабет и бъбречна непълнота, атеросклерозата протича по-агресивно, а точно става дифузна и се следи тежка калциноза на артериите, която затруднява инвазивното лекуване. Използването на новаторски техники би подкрепило лекуването на пациентите с напреднала исхемична болест на сърцето и би подобрило тяхната прогноза.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР